Biri Bana Anlatabilir mi?

Açlık Grevleri’nin ve Ölüm Oruçları’nın tanımı, VikiSosyalizm sitesinde, “Tutsakların, insanlık dışı koşullar altında, yaşamlarından başka ortaya koyacak hiçbir şeylerinin kalmadığı koşullarda geliştirdikleri direniş metodudur” olarak yapılıyor.
Tarihçesi ise çeşitli sitelerde ve çalışmalarda, “eski çağlarda Japonya’da birinin düşman bellediği kişinin kapısının önünde oruç tutması, onu aşağılamak ve zor durumda bırakmak için yapılan bir eylemdi”den başlıyor, 1981 Diyarbakır, 1996 Burdur ve 2000’lerdeki tutsak direnişçilerin Ölüm Oruçları ile devam ediyor.

Yani, eski çağlarda Japonya’da uygulananı bir yana bırakırsak tarih boyunca Açlık Grevleri’nin ve Ölüm Oruçları’nın felsefesi tutsaklık koşullarında, yaşamlarından başka ortaya koyacak hiçbir şeyleri kalmayan insanların başvurduğu bir direniş yöntemi olarak vurgulanıyor.  

Son yıllarda tutsak olmayan insanlar tarafından benimsenen, haklarını savaşarak almak yerine bedenlerini ortaya koyarak sonuca ulaşmaya çalışan insanların başvurduğu Açlık Grevi ve Ölüm Oruçlarının felsefesini biri bana anlatabilir mi?

Hatice Ezgi Özçelik